Spelregels

Voordat u de eerste keer een wedstrijd gaat spelen is het natuurlijk goed om iets te weten over de spelregels. Er zit onderscheid in de regels tussen het enkelspel en het badminton spelregels dubbelspel. Daarnaast kan men de keuze maken het dubbelspel te spelen met een partner van hetzelfde geslacht of van het andere geslacht, al heeft dit geen invloed op de spelregels. Het veld bij een enkelspel is lang en smal en het veld bij een dubbelspel is kort en breed. Hieronder een korte uitleg over het begin van de wedstrijd en de belangrijkste regels.

Toss

Voor aanvang van de wedstrijd is er altijd een toss. Degene die de toss wint heeft twee mogelijkheden:

– hij of zij kan kiezen om te beginnen met de service of de service over te laten tegenstander

– hij of zij kan bepalen aan welke kant van het veld te starten met het spel.

Als de winnaar van de toss een van de twee mogelijkheden heeft gekozen en een keuze heeft gemaakt, dan mag de andere partij de keuze maken voor de overgebleven optie.

Telling

De puntentelling gaat volgens een rally point systeem en is voor zowel het enkel- als het dubbelspel gelijk. De wedstrijd wordt gewonnen badminton spelregels door de partij die als eerste twee gewonnen games heeft.

Een game is gewonnen als een van de partijen als eerste 21 punten maakt, maar er moet wel een verschil van twee punten zitten met de score van de andere partij.

Is er een gelijkspel op het eind, 20-20 dan wordt er doorgespeeld en de partij die dan als eerste 2 punten voorsprong heeft ten opzichte van de andere partij, wint de game.

Mocht het zo zijn dat het gelijk op gaat en elke partij om en om een punt scoort tot 29-29, dan gaat de game naar de partij die als eerste het 30ste punt maakt. De partij die de game wint, mag de volgende game beginnen met serveren.

Service

Zowel bij het enkel- als dubbelspel heeft de serverende partij 1 beurt. Bij een fout gaat de beurt over naar de andere partij. Ook voor beiden spelen geldt dat bij een even stand, er geserveerd wordt vanuit het rechter vak en bij een oneven stand wordt er geserveerd vanuit het linkervak. De puntentelling van de serverende partij zijn bepalend vanuit welk vak er geserveerd gaat worden. De andere partij past zich automatisch aan. Echter is het in het dubbelspel zo dat de spelers alleen wisselen van vak als de serverende speler een punt scoort tijdens zijn service beurt.

Bij beide vormen geldt dat als de serverende partij een punt maakt, deze partij de beurt houdt en opnieuw serveert vanuit een ander vak. Maakt de ontvangende partij badminton spelregels een punt, dan gaat de service beurt over. De ontvangende partij wisselt niet van vak, dit doet alleen de serverende partij.

Lijnen badminton veld

Zoals al eerder genoemd, wordt het enkelspel gespeeld op een lange en smalle baan. De lijnen die gelden voor dit spel zijn de binnenste breedte lijnen en de achterste lengtelijn.

Bij het dubbelspel gelden altijd de buitenste lijnen.

Hoe meer overwinningen badminton spelregels je tijdens een badminton competitie behaalt, hoe hoger je op de ranglijst badminton spelregels komt. En dit maakt de kans om kampioen te worden natuurlijk groter.