Badminton in het donker

Hardlopen in het donker, bowlen in het donker, zwemmen in het donker… het bestaat allemaal al geruime tijd, maar badminton in het donker is een vrij nieuw begrip. Hoewel Badminton doorgaans in een verlichte zaal of buiten gespeeld wordt, is dit nu een nieuwe manier om deze sport te beoefenen. Sinds kort is het namelijk mogelijk om bij bepaalde verenigingen blacklight-badminton, oftewel badminton in het donker te spelen.

Hoe werkt het?

Blacklight-badminton kan alleen in een compleet verduisterde zaal gespeeld worden. Er zijn speciale blacklightlampen nodig die de zaal ietwat verlichten, namelijk door op de speciale blacklight-tape of verf te schijnen. Het is dus van belang de strepen op de vloer en het net goed af te plakken, deze moeten natuurlijk goed zichtbaar zijn! Ook het racket, de shuttle en spelers moeten afgeplakt worden. Dit creƫert een speels en kleurrijk effect en zal het spel in het begin best lastig maken. Het is relatief eenvoudig een toernooi in het donker te organiseren en er zal in veel gevallen veel animo voor zijn. Vooral onder kinderen is het populair omdat het een feestelijke uitstraling heeft. Voor kinderfeestjes is dit een hele geschikte activiteit omdat er eventueel ook muziek gedraaid kan worden. De spelregels zijn nagenoeg dezelfde als bij het normale badmintonspel.

Waar moet je op letten?

Het is vooral belangrijk ervoor te zorgen dat de zaal qua opstelling goed ingericht is. Zorg ervoor dat er geen rondslingerende jassen en tassen zijn en houd een zaklamp bij de hand om het scoreformulier bij te houden. Naast de tape is het ook mogelijk om blacklight-schmink te gebruiken om zo de gezichten van de spelers zichtbaar te maken. Er is dus al een hoop voorpret te beleven door jezelf of elkaar te beschilderen. Om het feest compleet te maken is het ook leuk om foto’s te maken als herinnering voor later.